fbpx

Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina!

Izložba…

Desire for FreedomIzložba nastala u suradnji sa Umjetničkom galerijom BiH naziva ‘Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina‘ bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u subotu, 10. listopada 2015. godine u 20,00 sati. Autorice izložbe su Ivana Udovičić i Maja Abdomerović, a svojim umjetničkim video uradcima predstavit će se izlagači: Gordana Anđelić Galić, Maja Bajević, Igor Bošnjak, Mladen Miljanović, Damir Nikšić i Nebojša Šerić Šoba.
U najavi izložbe Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina piše kako se izložba bavi pitanjem nacionalnog identiteta i svih sloboda koje taj identitet (ili identiteti) uskraćuje, ograničava ili rijetko, daje. Sastoji se iz dva segmenta koji na prvi pogled djeluju nepovezano, ali kad se priča iz koje je satkan ‘dosije’ pogleda u cjelini, lako se uspostavlja uzročno posljedična veza.

Desire for Freedom

– Ova je izložba neugodni pokazatelj stanja bosanskohercegovačkog društva u kojem nacionalno ima status vitalnog, sve individualne slobode odbačene su u ime kolektiva. Kao takva, ova je izložba možda i najtočniji način predstavljanja susjedne države. Izložba je nastala na poziv kustosa (Monika Flacke, Henry Meyeric Hughes i Ulrike Schmiegelt) velikog europskog izložbenog projekta Desire for Freedom: umjetnost u Evropi nakon 1945, koji je započeo u listopadu 2012. godine, a čiji je nosilac Deutsches Historisches Museum iz Berlina. Tim kustosa došao je u Desire for FreedomUmjetničku galeriju BiH u jesen 2011. godine, upravo u trenutku kada je ova institucija zatvorila svoja vrata, jer su ostali bez uprave i više nisu bili u mogućnosti nesmetano obavljati svoju djelatnost. Poziv za partnersku suradnju u projektu ubrzo se pretvorio u inicijativu da se pomogne i podrži institucija i kustosi i tako je Umjetnička galerija BiH dobila priliku postati dio ove europske priče i u Sarajevu organizirati jedan od pratećih programa projekta. Izložba je predstavljena u Sarajevu u svibanju 2014. godine i uz nju su organizirana predavanja i razgovor na temu nacionalnih mitova i nacionalnih identita u kontekstu Europe, na kojem su predavači bili prof. dr. Monika Flacke iz Njemačke, Henry Meyeric Hughes iz Velike Britanije i prof.dr. Besim Spahić iz BiH – piše u najavi izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 15. studenoga 2015. godine. Radno vrijeme: svaki dan, osim ponedjeljka, od 9 – 20,00 sati.

Foto: Press