fbpx

Preporuke o provedbi Programa obveznog cijepljenja tijekom epidemije koronavirusa

Hrvatska…

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju vezano uz epidemiju koronavirusa, donosimo preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o provođenju programa obveznog cijepljenja

Nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije koronavirusa, no u svrhu smanjenja izlaganja djece u čekaonicama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje:
Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi ma BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti, te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.
Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, pri tome posebno misleći na hripavac i ospice.
Revakcinaciju se može odgoditi na period od mjesec – dva, iako niti revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period. U ovom trenutku, Hrvatski zavod za javno zdravstvo predlaže odgodu docjepljivanja do kraja svibnja.
Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, tj trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati.

Izvor: HZJZ – koronavirus.hr
Foto: HZJZ – koronavirus.hr