fbpx

HND: Đurđica Klancir, pa Oriana Ivković Novokmet, pa…

Hrvatsko novinarsko društvo…

Priopćenje HND prenosimo u cijelosti:

Mediji ne smiju biti sredstvo ostvarivanja ničijih poslovnih i političkih interesa na štetu novinarstva, a novinari ne smiju biti kažnjavani zbog toga što kvalitetno rade svoj posao, piše u priopćenju HND-a

Klancir pa Oriana Ivković Novokmet– Hrvatsko novinarsko društvo zabrinuto je zbog najave navodno poslovno uvjetovanog otkaza novinarki Tportala.hr Oriani Ivković Novokmet uz obrazloženje kako se ukida njeno radno mjesto i više nije potrebna redakciji.
Ta je najava došla dan nakon što je objavljen tekst kolegice Ivković Novokmet ‘Što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu?’. Nova glavna urednica TPortala.hr Danijela Jozić na pitanje HND-a rekla je kako je tekst slučajno objavljen dan prije najave otkaza Oriani Ivković Novokmet i nema veze s poslovnom odlukom o otkazu. No, podsjećamo da je prije dvadesetak dana uz isto obrazloženje, ukidanje radnog mjesta, najavu otkaza u redakciji Tportala.hr dobila dotadašnja glavna urednica Đurđica Klancir. Ona je imala ugovor po kojem se nakon isteka glavnouredničkog mandata trebala vratiti na mjesto zamjenice glavne urednice na kojemu je radila prije nego što je izabrana za glavnu urednicu, ali je umjesto toga odstranjena iz redakcije uz zabranu dolaska na posao te najavu otkaza. Iako je Tportal u vrijeme dok je glavna urednica bila Đurđica Klancir bio vrlo profesionalan, za što je dobivao pohvale i od uprave vlasnika, Hrvatskog Telekoma, direktor HT-a Davor Tomašković u posljednje je vrijeme imao primjedbe na sadržaj objavljenih tekstova da bi na kraju dosadašnja glavna urednica bila otpuštena. Hrvatsko novinarsko društvo smatra da mediji moraju ispunjavati novinarske profesionalne i etičke standarde, bez obzira tko im je vlasnik, te ne smiju biti sredstvo ostvarivanja ničijih poslovnih i političkih interesa na štetu novinarstva, a novinari ne smiju biti kažnjavani zbog toga što kvalitetno rade svoj posao – piše u priopćenju HND kojeg potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

Foto: 123rf – ilustracija