Danas: Majka Tereza ‘Svetica u tami’
By redakcija On 3 ožu., 2017 At 05:24 PM | Categorized As Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

CeKaTE…

Svetica u tamiDanas, 3. ožujka 2017. godine s početkom u 20.00 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka na programu je predstava o Majci Terezi ‘Svetica u tami‘ (reprize 4. i 6. travnja 2017. U 12.00 sati).
Ima li žena u svijetu muškaraca šanse da ostvari svoj san? Ne, nije posrijedi feministička retorika, već je riječ o predstavi o Majci Terezi: ‘Svetica u tami’. Siromašna djevojčica iz Skopja, iako joj je tako bilo pisano, odbija se kao časna sestra baviti odgojem djece bogatih u Indiji, već od kardinala, a potom i od Pape, ishodi dozvolu da osnuje vlastiti red, koji će se baviti umirućima, najsiromašnijima i najbjednijima.
Za svoj rad Majka Tereza nagrađena je Nobelovom nagradom, a Katolička ju je crkva proglasila svetom 4. rujna 2016. Rušeći stereotipe o Trešnjevci bivši DDT, a već godinama Centar za kulturu Trešnjevka (lani proslavio 35. Rođendan) udružen s Udrugom za dramski odgoj mladih Dom, postavio je predstavu ‘Svetica u tami’. Premijera je bila 22. listopada 2016. godine, na Dan Svetog Ivana Pavla II, velikog prijatelja i pomagača Majke Terezije.
Svetica u tami– Gondža Bojadžiu, jer tako su Majku Terezu nazvali roditelji, dokazala je da ne postoji nemoguće i da pojedinac može protiv sustava ako je uporan, radišan, skroman i ustrajan. Zato ova predstava podjednako privlači i vjernike i one koji to nisu. Predstava pokazuje da svi ljudi zaslužuju dostojanstven život i dostojanstvenu smrt, bez obzira na dob i politička i vjerska uvjerenja. Majka Tereza zbrinjavala je sve: i Hinduse, i Muslimane, i ateiste… A pri tom je ostala vjerna pripadnica Katoličke crkve. Dakle, moguće je, ali je teško. Predstava i o tome govori. Kostadinka Velkovska postigla je nevjerojatnu fizičku sličnost s Makom Terezom, a takva je i na pozornici, u glumačkoj igri… Provjerite u petak, 3. ožujka u 20 sati u Centru za kulturu Trešnjevka – Želimir Ciglar.

Foto: Press

comment closed