fbpx

Nominirana za Grammy Tine Thing Helseth u Lisinskom

Zagreb…

Prva klasična glazbenica za nagradu Grammy Tine Thing Helseth sa Zagrebačkom filharmonijom

Pier Carlo OrizioZagrebačka filharmonija mjesec veljaču ispratit će s nečim što se rijetko viđa – drugačijim i smionim, ali uvijek vrhunskim koncertom u sklopu Crvenog ciklusa koji će se održati ovoga petka, 23. veljače 2018. godine s početkom u 19.30 sati.
Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će diplomirani pijanist i cijenjeni talijanski dirigent Pier Carlo Orizio koji se ističe bogatom dirigentskom karijerom i suradnjom s nizom legendarnih glazbenih umjetnika. Maestro Orizio njeguje izniman interes za suvremenu glazbu, a od 2007. godine obnaša i funkciju umjetničkog ravnatelja manifestacije Međunarodnog klavirskog festivala Brescije i Bergama.
Tine Thing HelsethRaznovrsni glazbeni program provest će Vas kroz različita razdoblja i glazbene stilove, a koncertna će večer započeti izvedbom skladbe Dance Macabre skladatelja C. Saint-Saënsa. U vrlo zanimljivom i atraktivnom svjetlu, zagrebačkoj će se publici predstaviti jedna od malobrojnih trubačica u svijetu – Norvežanka Tine Thing Helseth koja će izvesti Koncert za trubu u Es-duru, J. N. Hummela, kao i Izbor pjesama za trubu i orkestar, E. Griega.
‘Mala’ (samo) po imenu (norv. – Tine – maleno), a velika u svom nastupu i utjecaju koji ostavlja na publiku, Tine je umjetnica koja snagom, kreativnošću i slobodoumnim pristupom glazbi konstantno propituje žanrovske granice. Surađivala je s brojnim svjetskim orkestrima te je neminovno kako ova norveška trubačica svojom pojavom i nastupom izaziva oduševljenje gdje god se pojavi, a redovito održava turneje sa svojim deseteročlanim ženskim puhačkim ansamblom tenThing nastalim 2007. godine. Veličina Tine Thing Helseth vidljiva je i u nominaciji za norvešku nagradu Grammy, čime je Helseth postala prvim klasičnim glazbenikom ikada nominiranim za tu nagradu.
U ostatku večeri pozvani ste proživjeti sintezu osjećaja, misli i dojmova tijekom prvih mjeseci života O. Respighija u Vječnom gradu u njegovu djelu Rimske Fontane, kao i grandioznost i emotivnost suite N. Rotte iz višestruko nagrađivanog filma Rat i mir, snimljenog prema istoimenom romanu Lava Tolstoja.
Zaista zanimljiv program pravi je mamac za sve glazbene sladokusce koji odluče poći na još jedno glazbeno putovanje sa Zagrebačkom filharmonijom.
Krećemo u petak, 23. veljače u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Foto: Press