fbpx

Središnji trg u Trnskom preimenovan je u Trg Ane Rukavine

Zagreb….

Za desetu obljetnicu rada Zaklade Ana Rukavina, središnji trg u Trnskom preimenovan je u Trg Ane Rukavine

Marija Rukavina, Želim život– Ove godine obilježavamo desetu godinu Anina preranog odlaska i deset godina rada Zaklade koja ponosno nosi njezino ime. Zato smo beskrajno zahvalni i sretni što je Ana dobila svoj trg kojeg vidimo kao mjesto susreta, dječje igre i druženja mladih ljudi kako bi se na njemu osjetio duh humanosti i zajedništva. Ana je odrasla u Trnskom, pohađala ondje osnovnu školu i provela većinu svojeg života, a ovaj Trg je spomenik Aninoj ljubavi prema životu, ljudima i velikom naslijeđu koje nam je ostavila – rekla je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina i Anina majka.
Trg Ane RukavineNekadašnji Trg Trnsko, jučer u utorak 20. prosinca 2016. godine, na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, preimenovan je u Trg Ane Rukavine. Time je Gradska skupština usvojila prijedlog koji je Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova donio u studenom ove godine.
Preimenovanje Trga u zagrebačkom naselju Trnsko po Ani Rukavina, koja je prije točno deset godina ujedinila sve građane u Hrvatskoj svojim pismom Želim život i potaknula ih na humanost i solidarnost, inicirali su volonteri Zaklade Ana Rukavina. Među njima su Manuela Ivić iz Studentskog odbora Stjepan Radić, mjesna organizacija Novi Zagreb-zapad, stranka Bandić Milan 365-Stranka rada i solidarnosti te Zaklada Ana Rukavina.
Podsjetimo, prvi prijedlog da se po Ani imenuje zagrebačka gradska površina dala je još 2012. godine gospođa Nura Ismailovski, članica Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba. Uz Zagreb, i u Šibeniku postoji Perivoj Ane Rukavine koji se nalazi na sjevernoj strani srednjovjekovne tvrđave svetog Mihovila, a uređen je 2009. godine na njezin rođendan.
Zaklada Ana Rukavina je tijekom deset godina svog rada sustavno radila na proširenju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Danas je u Hrvatski registar upisano gotovo 53 tisuće potencijalnih darivatelja, a zahvaljujući darivateljima iz Hrvatskog registra, 64 osobe dobile su novu priliku za život. Radom Zaklade Ana Rukavina Anina želja Želim život svakim danom biva stvarnost, a svi koji žele pomoći daljnji rad Zaklade do kraja prosinca mogu nazvati humanitarni broj 060 9000 (cijena poziva 5 kn + PDV).

Foto: Press