fbpx

Dražen Ilinčić: Sve što ste željeli znati o nagradi Orlando, a niste se usudili pitati

Orlando curioso…

Dražen Ilinčić– Da parafraziramo Woodyja Allena, sve što ste željeli znati o nagradi Orlando, a niste se usudili pitati, pogledajte u emisiji Orlando curioso u subotu navečer – izjavio je urednik emisije Orlando curioso Dražen Ilinčić.
Hrvatska radiotelevizija, u subotu 25. kolovoza 2018. godine na svome Prvome programu (HRT – HTV1) u terminu od 21.30 sati, prikazuje sjajnu emisiju Orlando curioso koja govori o više od četrdeset Dražen Ilinčićgodina neprekinutoga postojanja nagrade Orlando, nagrade koja je postala institucijom i koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička postignuća u dramskome i glazbenome programu Dubrovačkih ljetnih igara.
Nazvana je logično i efektno – Orlando – prema srednjovjekovnome vitezu koji već stoljećima na kraju Straduna čuva grad Dubrovnik. Kako to često biva, pokretači nisu niti slutili što su tada pokrenuli. Nagrada je zaživjela vlastitim životom i prerasla iz prestižnoga priznanja u pravu instituciju neodvojivo vezanu uz Grad, iz čijih je ulica, pretvorenih u ljetnu pozornicu, izniknula. Pokretač nagrade bio je 1976. godine informativno-politički mjesečnik Izbor, jedno od izdanja novinske kuće Vjesnik, nakon čijega je gašenja 1992. godine Hrvatska radiotelevizija preuzela pokroviteljstvo ove nagrade.
Emisija se prikazuje prije izravnog prijenosa koncerta sjajnog i osebujnog orguljaša Camerona Carpentera i Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Daniela Rustionija, čime se i zatvaraju ovogodišnje, 69. Dubrovačke ljetne igre.

Foto: Press