fbpx

Osuđujemo fizički napad i pozivamo nadležne institucije da zaštite novinare

Hrvatska…

Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti;

Tijekom snimanja priloga za emisiju ‘Provjereno’ napadnuti su reporterka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac

napad na novinarku– U subotu, 15. rujna, u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju ‘Provjereno‘ napadnuti su reporterka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac. Brat osobe o kojoj je TV ekipa snimala prilog uz uvrede i prijetnje fizički je nasrnuo na kolegicu Branica koja je od udarca pala u kanal uz cestu glavom gotovo udarivši u betonski rub. Ista osoba potom je nasrnula na snimatelja pokušavajući oštetiti kameru. Prema informacijama iz redakcije emisije ‘Provjereno’ to je već drugi fizički napad na njihove ekipe na terenu u posljednjih desetak dana. Prije kolegice Branica u Puli je napadnut kolega Mate Barišić, uz prijetnje snimatelju da će u biti razbijena kamera. HND još jednom poziva nadležne institucije da zaštite novinare javno i jasno dajući do znanja da je napad na novinare koji rade svoj posao težak prekršaj, te da u okviru zakonskih mogućnosti najstrože sankcioniraju počinitelje tih napada – za Izvršni odbor HND-a, Saša Leković – piše u priopćenju HND.
– Došli smo snimiti izjave ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave, prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’. Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom – rekla je reporterka Provjerenog Ema Branica.
Protiv nasilnika je podnesena kaznena prijava za prijetnju i fizičko nasilje u PP Garešnica.

Foto: Screenshot video Dnevnik.hr