fbpx

Nova premijera: Povijest magnetofonske vrpce

HR1…

Oda-birano uz Dan HRT-a donosi novu premijeru – Povijest magnetofonske vrpce

magnetofonske vrpceIzum tehnike koji je sredinom 20. stoljeća iz temelja redefinirao glazbeno stvaralaštvo i radiofoniju tema je koju donosi svojevrsna leksikografska bilješka u zvuku ‘Povijest magnetofonske vrpce‘.
Autorice Lana Deban i Ljubica Letinić istražile su 130 godina dugu kronologiju važnog otkrića čiji je puni potencijal prva prepoznala i zloupotrijebila notorna nacistička propaganda. Historijsku bilancu popravit će nakon II svjetskog rata eksperimentatori u studijima konkretne i elektronske glazbe i u Europi i u Americi, pioniri kojima dugujemo današnje razumijevanje suvremene glazbe.
Prvi glas ikada zabilježen magnetskom metodom snimanja bio je glas cara Franje Josipa, božićnu čestitku britanskog kralja Georgea V 1932. BBC je emitirao s čeličnih traka, glasove kompozitora Pierrea Schaeffera, Johna Cagea, Luigia Nona i Ive Maleca, kao i njihovu glazbu, zabilježila je usavršena plastificirana magnetofonska vrpca čiju će opipljivu prisutnost u potpunosti potisnuti digitalni formati.

Oda-birano: Povijest magnetofonske vrpce
HR1 u utorak 15. svibnja u 18.15 sati
Autorice. Lana Deban i Ljubica Letinić
Tonmajstorica: Lana Deban
Urednica ciklusa: Iva Lovrec Štefanović

Foto: Press