fbpx

Oda-birano: Tajne glazbalarstva – Mrtva slatko pjevam

HR1…

Tajne glazbalarstva

Mrtva slatko pjevam– Ponosno javljamo da je dokumentarno-glazbena priča Hrvoja KorbaraMrtva slatko pjevam‘ (“Mortua dulce cano”) iz ciklusa Oda-birano osvojila 3. nagradu (u kategoriji dokumentarne radio-drame) na međunarodnome festivalu 22. Prix Marulić koji se održao na Hvaru od 19. – 24. svibnja u organizaciji HRT-a – poručuju iz Oda-birano.
Priča iz života jedne glazbalarske radionice, života violinista i njihovih violina bit će emitirana danas, 29. svibnja u 18.15 na HR1, u redovnome terminu ciklusa Oda-birano.
U jednom skrivenom zagrebačkom dvorištu nalazi se Majstorska radionica Franje Schneidera u kojoj djeluje majstor graditelj Darko Stipešević s malom i marljivom četom svojih učenika na koje prenosi svoje dugogodišnje znanje i iskustvo u izradi gudačkih i žičanih instrumenata. Taj tihi obrt traži strpljenje i disciplinu – žuljevit je to posao, reći će nam majstor Stipešević. Slično mišljenje o sviračkom zanatu dijele Tonko Ninić, dugogodišnji koncertni majstor i voditelj Zagrebačkih solista, i Katarina Kutnar, mlada violinistica, koji govore o svojim početcima i susretima s vrhunskim instrumentima. Te predivne ptice, kako opisuje violinu u Jednoj Swannovoj ljubavi, traže da ih se dugo i strpljivo izrađuje iz drveta, a kasnije njeguje rukama pažljivih svirača. Violinu pratimo na putu od šume preko radioničkog stola do koncertnog tona, od drva preko zvuka do kristalnog violinskog tona. U čemu je tajna vrhunskog instrumenta i tko je taj koji zapravo violini može udahnuti dušu, a što se dogodi kad violini dušica ispadne? Na pitanja nam odgovara jedan majstor graditelj i jedan majstor violinist te njihovi učenici i nasljednici. Zvukovi snimljeni u radionici poticaj su improvizacije mlade violinistice i skladateljice Tene Novak Vincek koju smo snimili u studiju, a njezini nas zvuci vraćaju u šumu – začaranu.
U emisiji su tekstove Paula Verlainea i Marcela Prousta kazivale Urša Raukar i Marija Šegvić.
Violinu svirala Tena Novak Vincek.
Sudjelovali Darko Stipešević, Mihael Ros, Karlo Vidović, Katarina Kutnar i Tonko Ninić.
Tonski oblikovao Srđan Nogić.
Urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović.

Foto: Press