fbpx

Pokreni se: Zdrav život, vrhunska forma i seksi tijelo!

natasa vaci, jan dolezal, marijo anic kremicSlavonka iz Nuštra Nataša Vaci poziva vas na zajedničko vježbanje ove subote 12. listopada od 10.00 sati u nastavno sportskoj dvorani Gradski vrt u Osijeku. Projekt ‘Pokreni se nudi nove sadržaje, po prvi put stručnjaci Biotreninga na vježbačima će provesti besplatnu dijagnostiku, temelj i početak svakog vježbanja. A u razgovoru za portal Scena.hr Nataša je otkrila kako ćete svoje tijelo dovesti u vrhunsku formu, a da pritom i dalje izgledate seksi. Otkrila je kako će vježbanje postati zabavnije te kako prilagoditi prehranu novom stilu života.

Scena: Koje vježbe koje su dobre za seksi tijelo?
Pitanje što je nekome seksi? Ako je  to žensko tijelo s izraženim mišićima dobro je raditi vježbe s utezima odnosno većim opterećenjima. Ako je pak prioritet tijelo s izduženim mišićima, koje je većini muškaraca privlačno, onda je potrebno provoditi vježbe jačanja i istezanja  gdje je vlastito tijelo opterećenje ili vježbe s malim vanjskim opterećenjem (utezi) i većim brojem ponavljanja.

Scena:  Na kojim dijelovima tijela treba više raditi?
Većina žena će se složiti da su nam najkritičniji dijelovi bedra i guza pa trbuh.  Da bismo djelovali na ta područja potrebno je izvoditi čučnjeve, iskorake, odnoženja, skokove i sve izvedenice tih vježbi. Vježbe koje utječu na trbuh su neizostavni trbušnjaci i vježbe upora na puno načina. Kod žena je izraženiji donji dio trbuha pa se više treba posvetiti tom problemu. No nikako ne smijemo zanemariti i ostale dijelove tijela.

Natasi VaciScena: Kako vježbanjem dobiti skladno tijelo?
Treba izbjegavati rad  slobodnim utezima s velikim opterećenjima. Kao što sam i prije navela za seksi žensko tijelo bez pretjerane mišićavosti dobre su vježbe istezanja i jačanja s vlastitom težinom i s malim vanjskim opterećenjima.

Scena: Tko je sa svjetske scene pretjerao u vježbanju?
Definitivno Madonna, ali nije ona jedina. Poznate osobe boje se negativnih komentara i žele izgledati što bolje pa tako vježbanje postaje ovisnost, ali u negativnom smislu. Trebamo voditi računa da vježbamo prije svega da budemo zdravi.

Scena: Kako tijelo dovesti u vrhunsku formu, a da žena izgubi obline?
Nemoguće je utjecati na gubitak masti u jednom dijelu tijela. Pa tako ne možemo zaštiti ni grudi. No žena prilikom gubitka kilograma i oblikovanja tijela može utjecati i na to da i grudi dobiju ljepši oblik i budu primamljivije.

Scena: Kako prehranu prilagoditi vježbama?
Mnogi kad krenu s vježbanjem prestanu  jesti jer misle da će tako brže izgubiti kilograme i postići bolje rezultate. No to nije istina, naprotiv postići će kontraefekt. Važno je uzimati pravilne obroke kako prije tako i nakon treninga. Za doručak i prije treninga pojedite namirnice bogate ugljikohidratima i to onim niskog glikemijskog inedksa (to su namirnice koje se sporije razgrađuju i kroz duže vrijeme nam daju energiju). Nakon treninga pojedite obrok bogat bjelačevinama kako bismo nahranili mišiće  i uzmite namirnice visokog glikemijskog indeksa (njome ćete vratiti izgubljenu energiju). Navečer izbjegavajte namirnice bogate ugljikohidratima i mastima. Ako nakon određenog vremena treniranja vaga  pokaže kilogram više – ne zamarajte se. Vaše tijelo se oblikuje i mišići postaju teži.

Scena: Predložite vježbe za dnevni boravak, prirodu, teretanu…?
Danas veliki broj ljudi zbog svojih obaveza ne stigne odlaziti u sportske centre pa ih sve više traži savjet kako i što vježbati u svome domu. Vježbe, koje bih ja predložila su čučnjevi, iskoraci, odnoženja, trbušnjaci, leđnjaci. Budite maštoviti i povežite više vježbi u jednu.  Napravite čučanj pa iskoračite naprijed, to ponovite 10 puta sa svakom nogom. Napravite sklek i povežite ga s podizanjem jedne ruke ili noge, 10 puta. Ako vježbate u prirodi iskoristite to što se možete slobodno i neograničeno kretati. Trčite, rolajte se, vozite bicikl. Uz to možete odraditi i zanimljiv trening na klupi. Od vježbi kao što su sunožni ili jednonožni naskoci i saskoci do sklekova s rukama na povišenju pa odnoženja tako da se uhvatite za klupu koja je ispred vas… Ako ste u teretani odredite si što radite taj dan. Odnosno odredite cilj. Preporuka je da se radi jedna velika skupina mišića (noge, prsa i leđa) i jedna manja (ruke, ramena, trbuh). Recimo vježbu za prsa – bench press i zatim vježbu za stražnju stranu nadlaktice – ekstenzija (ispružanje) podlaktice na spravi. Kod vježbi na spravama i vježbi sa slobodnim utezima važno je paziti na pravilnu tehniku same izvedbe.

Scena: Kako postići da redovno vježbamo?
Najbolje je ako imate društvo za vježbanje, tako možete jedni druge poticati i motivirati. Možete se natjecati tko će prije doći do definiranog i  unaprijed dogovorenog cilja.

jan dolezal, marijo anic kremic, natasa vaciScena: Kako vježbanje učiniti zabavnim?
U svakom slučaju je super ako imate priliku slušati glazbu dok vježbate, znamo da glazba pozitivno utječe na čovjeka. Osim toga uvijek su zabavna grupna vježbanja ili vježbanja u paru. Neka vam vježbanje nije opterećenje i nemojte razmišljati da je to obaveza koju morate napraviti. Nego mislite na to da ćete vježbanjem napraviti nešto pozitivno za svoje tijelo, a nakon treninga ćete se sigurno super osjećati.

Scena: Kad znamo da smo tijelo doveli u vrhunsku formu?
Kako navodi A. Rose ‘Prosječno dobra kondicija mora vam omogućiti da brzo hodate barem 20 minuta bez stanke i još uvijek možete razgovarati u hodu’. To znači da vam niti jedan zadatak ne predstavlja problem.
Da ste u top formi reći će vam vaše tijelo i kad ćete biti zadovoljni svojim zdravljem i izgledom.
Ono što moram naglasiti ovdje je to da se zbog prevelike želje za tim da budete što prije u top formi ne smijete dovesti u stanje pretreniranosti. Odnosno nekad se morate i opustiti i dozvoliti tijelu da se odmori, a mišići izgrade.

Scena: Kad je vrijeme da se krene s treniranjem?
Najbolje je s vježbanjem krenuti još u djetinjstvu jer će se tako stvoriti navika vježbanja. No ako to nije slučaj većina žena će početi vježbati kad počne primjećivati nedostatke odnosno višak na svome tijelu. Ali treba naglasiti da ni tada nije kasno. Kako kaže izreka ‘bolje ikad nego nikad’.  Odnosno za tjelesnu aktivnost nikad nije kasno.