fbpx

Ekskluzivno (2.dio): Razotkrivanje Dore Lipovčan!

Ekskluzivno – Dora Lipovčan

Kad siđe s kazališnih dasaka i kad sve utihne Dora Lipovčan uživa u glazbi, knjigama, filmovima, bavi se biljkama i svojim mačkama. Kaže da je vuk samotnjak koji okuplja oko sebe stvari i pojave koje je nasmijavaju jer ima urođenu sklonost depresiji pa joj ponekad treba protuotrov. Hrabra i lijepa glumica kroz vrlo upečatljive performanse često sudjeluje u promicanju ideja koje smatra bitnima bez obzira o potencijalnoj osudi okoline. A nedavno ju je umjetnica Sunčana Sešić Alvarado kroz fotomontažu pretvorila u Marilyn Monroe i u suputnicu Charlieja Chaplina.

Dora Lipovcan11

Scena: Sudjelovali ste u nekim performansima koji su javnost iznenadili, poput Lady Godive, je li poruka došla do ljudi?
Drago mi je da i dan danas do mene dopiru odjeci tog performansa. Tada se nije činilo da je edukativni aspekt ispunio zadaću, ali danas vidim da su neki ljudi za koje nikad ne bih rekla da će tako biti – shvatili poruku… Uvijek sam mislila da takvi istupi imaju smisla ako promijene mišljenje makar i jednog čovjeka i uvijek ću sudjelovati u promicanju ideja koje smatram bitnima, neovisno o potencijalnoj osudi okoline.

Scena: Kako se nosite s predrasudama? Recimo s predrasudom da je ženi mjesto kuhinji, je li to od vas netko tražio?
S predrasudama se uglavnom nosim s podsmijehom jer ih nisam u stanju ozbiljno shvatiti. To je tako strašno daleko od mene da sumnjam da bi se itko tko me imalo poznaje uopće doveo u poziciju da traži nešto slično. Ali, krećem se u krugu istomišljenika pa zapravo rijetko osobno nailazim na takva pitanja. Koliko god sam ih svjesna u društvenom smislu. Ja bih samo željela da živimo, u tom smislu, u naprednijem društvu i drago mi je angažirati se ako vidim prostor da dam svoj glas i doprinos kroz performans ili neku drugu formu.

Dora Lipovcan12

Scena: Pozirali ste kao Marija Magdalena, kako je bilo u ‘njezinoj koži’?
Ta suradnja s Dimitrijem Popovićem bila mi je osobito draga i skroz neobična. Nisam puno razmišljala o liku, tu priču svi znamo od pamtivijeka i imala sam formiranu sliku i paletu emocija u sebi vezano za nju i davno prije nego što sam mislila da ću je ikad utjeloviti, a onda je došao Dimitrije sa svojom vizijom i unutar tog fotografskog eksperimenta oboje smo se vodili uglavnom intuicijom. Moćno emocionalno iskustvo, ali skoro pa neopisivo. Držala sam pravu ljudsku lubanju u rukama, sama ta činjenica mi je bila toliko inspirativna da mi nije bilo potrebno propitkivati se da bi došla do točne emocije. Vjerojatno i sav materijal iz kolektivnog nesvjesnog na tu temu ima nešto s tim da zaista nisam osjećala potrebu intelektualno osmišljavati lik, naprosto smo se preklopile.

Scena: Koja vas žena u povijesti fascinira, bilo pozitivno ili negativno? Koju biste ženu voljeli glumiti, a još niste?
Na prijemni sam došla sa Wildeovom ‘Salomom’ i danas bih je voljela igrati ako mi se pruži prilika…
Od povijesnih ličnosti voljela bih glumiti Evu Braun, čitala sam dosta o njoj i nevjerojatno mi je zanimljiva. Uvijek je nekako primamljivije glumiti negativce, a ja nikako da dođem u tu fazu da me ‘castaju’ za takve uloge. Nekako se nadam da će to doći s vremenom. Inače, nemam posebnih želja, glumci su ionako najamni radnici i nakon prijemnog na akademiji rijetko kad kasnije zapravo imaš šansu birati što bi glumio pa ni ne razmišljam o tome jer bi me to vjerojatno odvelo u frustraciju, a bez razloga.

Dora Lipovcan_3

Scena: Na fotomontažama ste Marilyn Monroe, zašto baš ona? Koje je vaše mišljenje o njoj? 
Fascinantna ličnost, tragične sudbine vođena isključivo neutaživom potrebom za ljubavlju – roditelja, muževa, masa, sve do predsjednika… Izuzetan talent, ali uz takvu ambiciju i megalomaniju nije mogla drugačije završiti… Šteta…

Scena: Kakva je Dora kad siđe s kazališnih dasaka, kad se ugase reflektori, kad uđe u svoju kuhinju, kad ostane sama sa sobom?
Ja sam priličan vuk samotnjak po obliku iako s hrpom prijatelja među kojima je većina iste sorte pa kad ne radim i ne družim se, zapravo sam prilično dosadna. Čitam u velikim količinama, gledam filmove, slušam ploče, bavim se biljkama i mačkama… Uglavnom skupljam oko sebe ljude, stvari i pojave koje me nasmijavaju jer imam i urođenu sklonost depresiji pa mi nekad treba protuotrov.

Scena: Da niste glumica, što biste bili?
Nemam pojma, život me vodio prilično pravocrtno, iako uz mnoge pritoke (glazba kao najvažniji), ali zaista mi se teško zamisliti u bilo kojoj drugoj profesiji. Ova nekako obuhvaća sve i svašta što me zanima.

Foto: Sunčana Sešić Alvarado, privatni album