fbpx

Festival Perforacije – Veliki uspjeh hrvatskih umjetnika u Argentini

Buenos Aires…

Festival Perforacije traje do 17. studenog

PerforacijeU nedjelju, 10. studenoga, u Buenos Airesu otvoreno je drugo argentinsko izdanje festivala Perforacije. Održavanje međunarodno nagrađivanog i prepoznatog festivala Perforacija u Buenos Airesu nastavlja se na dugogodišnje iskustvo izvoza festivalskog koncepta, a nakon SAD-a, Francuske i Grčke postignute su značajna vidljivost i sjajne kritike u prijestolnici Argentine. Festival je izazvao velik interes medija te je program i njegovo održavanje prenijela centralna argentinska novinska agencija, mnogi tiskani i online mediji te nekoliko televizijskih programa.
PerforacijePred punom dvoranom festival je otvoren argentinskom premijerom predstave Yira, Yira Brune Isakovića i Nataše Rajković. Riječ je o intimnoj i snažnoj predstavi koja se bavi osjetljivim pitanjima za društvo, politikom, klasnim pitanjima, radničkim pravima, ali i svakodnevicom s kojom se svatko može poistovjetiti. Po završetku festivala predstava odmah kreće na gostovanje u Sao Paulo u Brazilu, a hrvatska premijera planirana je za svibanj 2020 u okviru programa EPK Rijeka 2020, jer je i nastala kao dio koprodukcijskih suradnji Europske prijestolnice kulture.
Na Perforacijama u Buenos Airesu nastupaju i Maja Rivić i Silvija Dogan s predstavom Valna blizina, kojom autorice istražuju kapacitete intimnosti odnosa, potencijal povjerenja i razumijevanja kroz glas i tijelo, a koja je nastala u produkciji udruge Domino te uz podršku Fonda za druge te bila premijerno odigrana na festivalu Sounded Bodies u Zagrebu, u listopadu ove godine. Očekivane ovacije publike dobila je Roberta Milevoj s predstavom Opet Roberta kojom propituje mogućnosti preoblikovanja emotivnog doživljaja prirodnog ambijenta u umjetnom prostoru izvedbe. Javni prostor Buenos Airesa zauzeo je Siniša Labrović s dva dugotrajna performansa u samom centru grada, te okupirao pažnju kako namjerne, tako i slučajne publike. Njegove su izvedbe realizirane uz podršku i suradnju teatra San Martin, jednog od najznačajnijih kulturnih centara u Argentini.
Festival Perforacija traje do 17. studenog, a od programa se očekuje još performans Brune Isakovića Denuded, te predavanje Petra Milata i Nataše Rajković za studente Sveučilišta San Martin.
Umjetnički direktor i pokretač Perforacija, Zvonimir Dobrović, za argentinske medije je izjavio da će uspješna suradnja s argentinskim kulturnim pejzažom biti nastavljena i sljedeće godine sa spomenutim Sveučilištem San Martin te kazalištima u Buenos Airesu koja su pokazala veliku otvorenost za ovom vrstom upoznavanja Hrvatske i njenih umjetnika.

Foto: Press