fbpx

In memoriam: Mister Morgen – Ivo Robić 9.3.2000. – 9.3.2020.

Zagreb…

Mister Morgen – Ivo Robić

Ivo Robić– Ove godine obilježavamo 20. godišnjicu smrti Ive Robića (9.3.2000. – 9.3.2020.). Legendarni “Mister Morgen”, pjevač i autor koji je tijekom života ostvario impresivnu domaću, ali i međunarodnu glazbenu karijeru. Obilježavanje smo započeli koncertom “Sjećanje na Ivu Robića” – SAMO JEDNOM SE LJUBI, iz Opatije, 28.2.2020. (u sklopu Dana HRT-a) – poručuju organizatori.
U ponedjeljak 9. ožujka 2020. u 13.30 sati, predstavnici Hrvatske glazbene unije – sekcije Seniori, Hrvatskog društva skladatelja, Croatia Records, Hrvatske radiotelevizije, glazbenici i drugi, položit će cvijeće na posljednjem počivalištu Ive Robića, zagrebačkom groblju Mirogoj uz prigodne riječi sjećanja.
Ivo Robić, (28.1.1923. Garešnica – 9.3.2020. Rijeka)
Jedan je od najvećih i najpoznatijih izvođača u povijesti naše glazbe, najuspješniji i najustrajniji interpret šlagera, doajen glazbenih festivala, glazbenik koji je napravio veliku međunarodnu karijeru i svjetski postao poznat kao “Mister Morgen” (ploču s pjesmom “Morgen” prodao je u više od milijun primjeraka), što je do danas ostao najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao. Bio je prvi čovjek naše zabavne glazbe, mnogi se slažu i njezin utemeljitelj. Svoju pjevačku karijeru je počeo davne 1943. godine osvajajući naraštaje ljubitelja zabavne glazbe u nas i u svijetu svojim zvonkim i toplim baritonom. Lansirao je brojne šlagere poput “Tiho plove moje čežnje”, “Samo jednom se ljubi”, “Ta tvoja ruka mala”. U sjećanju su njegove nezaboravne interpretacije pjesama “Stranci u noći”, “Sedamnaestogodišnjoj”, “Jesenska ruža”, “Golubovi”, “Tebi grade moj”, itd… Nastupao je na brojnim festivalima u Zagrebu, Opatiji, Splitu, Krapini… sa kojih pamtimo “Autobus Calypso”, “Mala djevojčica”, “More, moje Jadransko more”, “Podoknica Zagrebu”, “Vužgi”, “Kukuruzi se njišu” i mnoge druge.
Ivo RobićSa statusom uvaženog europskog zabavljača, Ivo Robić stvara diskografski opus bez premca na tadašnjoj glazbenoj sceni. Za tadašnji Jugoton snima prvu pjevanu LP ploču u bivšoj državi pod nazivom “Pjeva Vam Ivo Robić”. U svojoj gotovo polustoljetnoj karijeri objavio je zavidan broj domaćih i inozemnih albuma, singl-ploča… Snimao je za velike svjetske i domaće diskografske kuće: Polydor, Supraphon i Jugoton (sadašnji Croatia Records). Pjesme su mu se prodavale u milijunskim tiražama po cijelom svijetu, ali je ostao vjeran i domaćoj publici. 50-tih godina započinju njegovi slavni ljetni nastupi u Crikvenici, zatim u Opatiji (terasa Hotela Kvarner), te dugogodišnja glazbena suradnja s domaćim glazbenicima i festivalima.
Ivo Robić je bio i ostao uzor mnogim mladim glazbenicima koji i danas snimaju kompozicije koje je Robić interpretirao ili skladao. Ivo Robić bio je dugogodišnji član HGU-a i HDS-a te doživotni počasni predsjednik HGU i HGU Podružnice 3 Rijeka.
Od mnogobrojnih nagrada izdvajamo sljedeće:
1960. – Zlatna ploča Polydora za milijun prodatih ploča Morgen
1960. i 1961. – Brončani i Srebrni Lav Radio Luxemburga
1969. – Zlatna ptica Jugotona za milijun prodanih primjeraka LP nosača zvuka
1981. – Nagrada Josip Štolcer Slavenski – za glazbenu umjetnost
1993. – dobitnik Hrvatskog stijega za životno djelo i povelje HGU o proglašenju doživotnim počasnim predsjednikom
1997. – dobitnik Diskografske nagrade Porin za životno djelo
2002. – dobitnik Nagrade Grada Opatije za životno djelo

Foto: Press