fbpx

U Dubrovniku otvorena izložba ‘Traganje za Gradom’!

Samostalna izložba…

Traganje za Gradom– To traganje za Gradom, o čemu smo razgovarali, a što je i naziv cjelokupne izložbe je jedna priča koja je i neobično radosna, ali i vrlo tugaljiva. Zapravo svatko onaj tko voli Grad od njega i bježi zato što ga ne želi držati na mjestu. Ovim slikama ti si od nečega što pomalo ide na živce onima koji se bave ovom strukom, napravio motiv u koji stojim i gledam i ne mogu vjerovati što si učinio s bojom – rekao je Marin Ivanović.
Traganje za GradomU ugodnom ambijentu tvrđave Svetog Ivana otvorena je samostalna izložba slika, ‘Traganje za Gradom‘ vrsnog mladog dubrovačkog umjetnika, slikara, koloriste Mara Kriste. Ako je netko došao do izražaja i istaknuo se u svijetu umjetnosti u kojem se naprosto otkriva ta neizmjerna ljubav prema boji, koja je za njega smisao slikarstva i glavna prekretnica, onda je to upravo mladi Maro Kriste koji je izložio dvadeset slika, ulja na platnu, akrilika.
Povjesničar umjetnosti, Marin Ivanović istaknuo je u prigodnom govoru kako je za njega upravo Kriste jedan od najboljih mladih slikara u Dubrovniku, što mu je i rekao na njegovoj zadnjoj izložbi, a mnogi su mu to kako tvrdi tada zamjerili. U pohvalama Maru Kristi, Ivanović je između ostalog poželio ‘da nas češće počasti ovakvim izložbama’.
Traganje za GradomOdustavši od prigodničarskih rakursa, referentnih boja, minucioznog crteža i dopadljive atmosfere, Maro Kriste se uputio u traganje za protejskom vlastitošću, otkrivajući na taj način neki novi Dubrovnik.
– Rekao si mi nemoj me hvaliti, i ne hvalim te uzalud. Vrstan si tehnicist, znaš kako se boja miješa na platnu, znaš što bojom možeš dobiti i ne bježiš od toga da nekim čudnim bojama donosiš motive koji su svima nama poznati. Bježiš od ovog Grada, a zapravo mu se vraćaš. On za tebe nije autoritet, on je za tebe ljubavnik. Što ga reče profesor Josip Škerlj, veliki dubrovački akademski slikar Dubrovniče – ljubavniče – zaključio je Ivanović.
Maro Kriste zahvalio se svima koji su svojim dolaskom uveličali izložbu, a ponajviše sestri, Ivani Merčep koja je bila zadužena za odlično obavljeni organizacijski dio.

Foto: Press