Pag…
Gastro manifestacija
Tradicionalnom gastro manifestacijom Pozdrav ljetu grad Pag pozdravio je svoje posjetitelje. Oduševljeni posjetitelji uživali su u degustaciji različitih jela tipičnih za Pag, bogatom zabavnom programu te dinamičnom kuharskom showu gradonačelnika grada Paga Željka Maržića i gradonačelnika Križevaca Branka Hrga, čiju su spretnost i umijeće za štednjakom ocijenjivali masterchefovi Andrej Barbieri i Radovan Marčić.
Grad Pag uz klasičnu primorsku kuhinju s plodovima mora posjeduje i blagodati tradicionalne pučke otočke kuhinje – janjetinu i ovčetinu. Posebno valja istaknuti posvuda poznat paški sir, med, skutu, vina proizvedena od autohtonih paških sorti, tisućljetnu tradiciju proizvodnje soli te 300 godina staru poslasticu – baškotine.
Glavni događaj ove manifestacije svakako je bio kulinarski show dvaju gradonačelnika – Željka Maržića, gradonačelnika grada Paga i Branka Hrga, gradonačelnika Križevaca, koji su se spremno prihvatili kuhače i pripremili poseban prigorsko paški menu.
– Ovo je samo jedan od projekata kojima želimo promovirati naš grad i gastro ponudu. Cilj nam je da i u sklopu projekta rekonstrukcije magazina soli pod jednim brandom predstavimo proizvode tipične za Pag i njegovu okolicu. Time ćemo osnažiti promociju destinacije ali i potaknuti plasman proizvoda koje nude naši propulsivni obrtnici i OPG-ovi, što će posljedično utjecati i na krvnu sliku gospodarstva ovog kraja – rekao je gradonačelnik Maržić.
U kulinarskom showu gradonačelnici su za ovu prigodu predstavili poseban prigorsko paški meni – Maržić janjetinu na gradele, tipično jelo za grad Pag, a Hrg kiseli gulaš sa svinjetinom i krumpirom.
– Naši gradovi su gradovi prijatelji u punom smislu te riječi – prijateljstvo se gradi godinama, posjećujemo se, podupiremo predstavljene programe i zajedničke manifestacije. A i ovo je odlična prilika i da učimo jedni od drugih, i da dio križevačke tradicije ostane u Pagu, a dio paške bude prenesen u Križevce. – spremno nam je dao svoj komentar gradonačelnik Križevaca g. Branko Hrg.
Kulinarske vještine dvojice prijatelja procjenjivali su vrhunski, hrvatski stručnjaci gastronomije i masterchefovi Andrej Barbieri i Radovan Marčić, koji ovu manifestaciju vidi kao poticanje razmišljanja o gastronomskom nasljeđu, kako ga revitalizirati i kako u restoranske jelovnike vratiti ono što je takvoj bogatoj prošlosti grada bila svakodnevica na tanjuru.
Foto: Press