fbpx

Ville Matvejeff glazbenik koji zaista živi glazbu u Rijeci!

HNK Ivana pl. Zajca…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Ville MatvejeffMladi finski dirigent Ville Matvejeff, ‘dirigent prepun energije’, ‘glazbenik koji zaista ‘živi’ glazbu’, a koji je ravnajući koncertima u studenome istinski oduševio riječku publiku, ponovno dolazi u HNK Ivana pl. Zajca, pred riječki operni orkestar. U srijedu, 25. veljače 2015. s početkom u 20,00 sati dirigirat će izvedbom simfonijskog koncerta ‘Mozart, Stravinski, Adams‘.
Koncert će početi izvedbom Pulcinella Suite Igora Stravinskog, koja je izvedena iz njegova istoimenog baleta, tako što je skladatelj 1935. godine odabrao osam od originalno 18 stavaka. Danas poznato djelo upravo je u ovom obliku, koncertne suite, doživjelo svoju  svoju najveću popularnost.
Na programu je potom djelo američkog skladatelja Johna Adamsa, Shaker loops za gudački orkestar. Riječ je o najizvođenijem djelu ovog autora koje je u prvotnom obliku nosilo naziv ‘WaveMaker’. Zahvaljujući popularnosti, djelo je doživjelo i nekoliko koreografija, pa čak i uživalo kultni status zahvaljujući filmu Barfly, odnosno filmskoj poluautobiografiji književnika Charlesa Bukowskog.
Drugi dio koncertnog programa pripada djelu Wolfganga Amadeusa Mozarta, vjerojatno najvećeg glazbenog maga svih vremena, njegovoj ‘Velikoj g-mol simfoniji’ odnosno 40. simfoniji. Prema mišljenju Sain-Foixa ona predstavlja ‘borbu uzvišene strasti’ dok ju je Alfred Einstein nazvao ‘pozivom vječnosti’ čiji odlomci ‘zadiru u ponore ljudske duše’. Mozart ju je dovršio u ljeto 1788. godine, u iznimno produktivnom razdoblju života kada je iste godine, u samo nekoliko tjedana, skladao još dvije svoje simfonije, 39. i 41.
Ovaj je koncert i svojevrsni preludij sljedećim opernim projektima što će ih maestro Matvejeff uskoro ostvariti u HNK Ivana pl. Zajca. Tako će već u ožujku ravnati premijerom ‘Oedipusa Rexa’ Igora Stravinskog, a u svibnju ‘Don Giovannijem’ W.A. Mozarta.

Foto: Press