fbpx

Kako prekinuti šutnju u sportu?

Dokumentarni film Kako prekinuti šutnju u sportu?

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 27. siječnja 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet u udarnom terminu od 21.05 sati prikazat će dokumentarni film Kako prekinuti šutnju u sportu?.

prekinuti šutnju

Od Larryja Nassara koji je zlostavljao male gimnastičarke do skandala vezanog za plivanje u SAD-u, mnogo je priča u novije vrijeme koje razotkrivaju seksualno zlostavljanje maloljetnika u sportu diljem svijeta. One su nagovještaj još šire pojave.

Smatra se da među sportašima ima deset do petnaest posto žrtava seksualnog zlostavljanja. Broj žrtava među djecom procjenjuje se u stotinama tisuća, pri čemu je zlostavljanje vjerojatno prisutnije u vrhunskom sportu.

prekinuti šutnju

Djeca koja se bave sportom imaju dvostruko više izgleda doživjeti seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje od one koja se ne bave. Razmjer ove pojave vjerojatno premašuje broj žrtava pedofilije u Crkvi.
Na temelju dosad neviđene istrage koja pokriva različite sportove u više zemalja tijekom višegodišnjeg razdoblja otkrivamo kako sustav često štiti zlostavljača.

Foto: Press