Božur – cvijet hrvatskih tradicionalnih vrtova!
Piše: redakcija On 13 lip., 2015 At 11:39 AM | Categorized As Profokus | With 0 Comments

Profokus…

BožurBožuri, s njihovim velikim cvjetovima u raznim bojama i varijantama, ubrajaju se među najljepše proljetno cvijeće. Većina vrsta su zeljaste trajnice no postoje i drvenaste grmolike vrste. U kineskoj vrtnoj umjetnosti božuri se upotrebljavaju već više od 1000 godina, a prirodne azijske vrste su (Paeonia lactiflora) i (Paeonia×suffruticosa). U Europi je božur poznat još iz razdoblja antike, a Europske, sredozemne prirodne vrste božura su Paeonia mascula i Paeonia officinalis. U Hrvatskoj su božuri dio Hrvatskih tradicionalnih vrtova, a jedan od razloga tome je i što su oni dugovječne biljke te u njima možete uživati dugi niz godina. Da bi postigli lijepu cvatnju božura kroz dugi niz godina potrebno se pridržavati nekoliko osnovnih pravila. Božuri su dosta osjetljivi na presađivanje i dobro je da godinama rastu na istom mjestu bez prorjeđivanja biljke. Najbolje vrijeme za sadnju božura je u jesen 9.-10.mjesec. Tada biljke imaju vremena razviti korijen, a mladi izboji se ne lome u transportu ili prilikom sadnje što bi se dogodilo da ih sadimo u proljeće.

BožurSadnja zeljastih božura
Zeljaste božure je potrebno saditi u duboko, lagano, pjeskovito, glineno tlo s malo humusa ili komposta i na puno sunce ili u polusjenu. Ako je božur previše zasjenjen izostat će bogata cvatnja. Neke vrste zeljastih božura mogu narasti i do 2 metra u visinu i širinu te na to treba misliti kod izbora mjesta za sadnju jer kasnije, velike biljke, ne podnose dobro presađivanje. Ako ih se ne dijeli, božuri svake godine postaju sve ljepši, a cvatnja je sve bogatija. Pripazite da božurima ne dodajete previše komposta jer to potiče gljivična oboljenja. Božurima je potrebna dobra drenaža, a sadi ih se na razmak od najmanje jednog metra.
Postupak sadnje:
Iskopati rupu od oko 40 cm širine i dubine. Pripaziti na propusnost tla za vodu
tj. umiješati malo komposta i pijeska u vrtno tlo. Pijesak pomaže da se ne zadržava voda u tlu. Kod sadnice je potrebno porezati korijenje koje je predugačko (koje bi se moglo nagnječiti ili presavinuti). Nakon toga možete staviti biljku u rupu i zatrpati vrtnim tlom. Pupovi bi trebali biti 3cm pokriveni slojem tla, ne više od toga jer kod preduboke sadnje se može dogoditi, da božur godinama ne cvate. Dobro je mjesto sadnju prije zime označiti sa štapom pošto ih se ne vidi kada odbacelišće.

BožurSadnja grmolikih drvenastih božura

Razmnožavanje drvenastih božura se vrši na način da se na divlji božur (Paeonia lactiflora) nacijepi kultivirani, te se 2-3 godine uzgaja u posudi prije prodaje.
Između plemke i podloge se stvori veza na neko vrijeme, no čim kultivirani božur stvori vlastiti korijen on odbaci podlogu (nakon nekoliko godina) te nastavi samostalno rasti. U tome je i razlika kod sadnje zeljastih i drvenastih božura:
Drvenaste božure treba saditi mnogo dublje, tako da je plemka najmanje 10-15 cm ispod površine tla. Jedino tako on ima mogućnost razviti dovoljno zdravog korijenja. Biljke koje su previsoko posađene loše rastu i nikada ne postignu punu ljepotu. Druga razlika je u tome, što je drvenaste božure dobro posaditi ukošeno, jer na taj način stvaraju više glavnih izboja te grm bude gušći/puniji. Treća razlika je u tome što drvenasti božur stvara velike grmove, s toga i razmak između biljaka treba biti veći, najmanje 2metra.

BožurStručne savjete o uzgoju i sadnji božura saznali smo od dipl.agr. Alke Ševo, mentorice u programu Dizajn vrtova i pejsažne arhitekture Učilišta Profokus.
Više o programu možete saznati na www.profokus.hr

Božuri su svakako najljepši u vrtu ali odlično će ukrasiti i naš dom. Svojim kraljevskim izgledom krasiti će svaki kutak ukoliko im osiguramo dovoljno vode u vazi, a svojim mirisom oplemeniti će svaki dom. Božuri su česti cvijet  vjenčanih buketa i aranžmana,  kombinirajte ga sa drugim cvijećem i uživajte u dizajnu koji nam priroda pruža.

Božur

Foto: Profokus

comment closed