fbpx

Kultni kriminalistički film Prljavi Harry na malim ekranima

Prljavi Harry…

Uvršten je na popis stotinu najvećih filmova, TV Guide i Vanity Fair na njihov popis pedeset najboljih, a danas se ovaj film smatra jednim od najvećih filmova svih vremena

Prljavi HarryKriminalistički film Prljavi Harry prikazuje se na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u subotu 18. lipnja s početkom u 20.38 sati. Prljavi Harry američki je kultni triler i prvi film iz filmske serije o glasovitome inspektoru Harryju, koji su snimljeni i prikazani u razdoblju od 1971. do 1988. godine. Izvorni je Prljavi Harry bio toliko omiljen da je film o Harryju dobio još četiri nastavka Magnum Force, Sudden Impact, The Enforcer i The Dead Pool. Osim teme, zajednički je zaštitni znak filmova sjajni Clint Eastwood i lik koji igra.
Riječ je o Prljavome Harryju, inspektoru iz San Francisca koji je, kako bi riješio svoje slučajeve, sposoban sasvim hladno ubiti protivnike bez imalo grižnje savjesti. Prljavoga Harryja režirao je američki redatelj i producent Don Siegel poznat po režiji filmova Bijeg iz Alcatraza i Ubojice. Iznimno je to djelo koje plijeni vrlo odmjerenom režijom, iznimnom napetošću te sjajnim scenama policijskih potraga i obračuna s okorjelim kriminalcem.
Clint Eastwood pojavljuje se u glavnoj ulozi kao inspektor policijske uprave u San Franciscu imenom Harry Callahan kojega kolege nazivaju Prljavi Harry zbog metoda kojima se koristi pri hvatanju kriminalaca. Na audiciji za glavnu ulogu u filmu fenomenalni Clint nije bio prvi izbor za Harryja, ali kako je sam bio oduševljen tim likom, uspio se izboriti da upravo on dobije ulogu. Eastwoodov prikaz ciničnoga, nekonvencionalnoga i uvredljivo iskrenoga detektiva u stalnome sukobu s nesposobnim šefovima i gradskom birokracijom pobudio je simpatije američke i svjetske javnosti frustrirane rastućim nasiljem u gradovima. Film je postigao uspjeh kod kritike i komercijalni uspjeh te potaknuo novi podžanr policijskih filmova.
Danas se taj film smatra jednim od najvećih filmova svih vremena.
Scenaristi su Harry Julian Fink, Rita M. Fink i Dean Reisner, redatelj je Don Siegel, a uz Clinta Eastwooda zapažene su uloge ostvarili Harry Guardino, Reni Santoni, John Vernon, Andrew Robinson i John Larch.

Foto: Press