fbpx

Ulaz slobodan: Vječna igra – Noć muzeja 2018.

Zagreb…

Noć muzejaDanas, 26. siječnja 2018. godine s početkom u 18.30 sati, u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju otvara se izložba Vječna igra – tisućljetna povezanost nogometa, kulture, arhitekture i dizajna koje će se održati povodom Noći muzeja 2018.
Izložba je nastala u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom i Informativno-multimedijskim centrom HNS-a “Budi ponosan”. Dok milijuni ljudi diljem svijeta svakodnevno igraju nogomet, malo tko zna da je kolijevka nogometa u triljskom naselju Gardun, svojevremenom sjedištu 7. rimske legije Tiluriju. Nogomet se, naime, u Tiluriju igrao i prije 2000 godina. Na izložbi će biti predstavljen prikaz stele dječaka Gaja Laberija s loptom u ruci, ugrađene na pročelju kuće Perković u sinjskoj Vrličkoj ulici. Da je nogomet rođen upravo u Cetinskoj krajini, priznala i FIFA objavivši na naslovnici svog biltena to senzacionalno otkriće još 1969. godine.
Pouzdano se zna da se nogomet igrao na ulicama starog Dubrovnika u vrijeme renesanse. Na izložbi će biti predstavljena kratka povijest nogometa koji se u Hrvatskoj organizirano igra od kraja 19. stoljeća, zatim originalni nacrt za Rabuzinovo sunce slikara Ivana Rabuzina, medalje za Kup i Prvenstvo Hrvatske te repliku Rabuzinovog sunca – prijelaznog pokala za pobjednika Hrvatskog nogometnog kupa.
Ulaz slobodan: Noć muzeja 2018.

Foto: Press