fbpx

Noć kazališta: Posebna, niža cijena ulaznica!

Split…

Sedma po redu Noć kazališta pod sloganom Bitni ili nebitni

Noć kazalištaU sklopu manifestacije Noć kazališta ulaznice za izvedbu operne predstave Samson i Dalila u subotu 21. studenog 2015. godine, Hrvatsko narodno kazalište Split ponudit će po cijeni upola nižoj od uobičajenih. Naime, sedma po redu Noć kazališta održava se tog dana u Hrvatskoj pod sloganom Bitni ili nebitni.
U ovogodišnjoj Noći kazališta sudjeluje 85 institucija na 78 lokacija u 42 mjesta u Republici Hrvatskoj. Moći će se pogledati 125 predstava i sudjelovati na 80-tak popratnih programa. Hrvatska Noć kazališta dio je projekta Europska noć kazališta, jednodnevne manifestacije posvećene scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u 11 europskih država (Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji i Mađarskoj, te se od ove godine pridružuju Češka, Bugarska i Belgija), svake godine treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.
Opera Samson i Dalila najznačajnije je glazbeno-scensko djelo francuskog skladatelja Camille Saint-Saënsa. Opera HNK Split premijerno ga je postavila u srpnju ove godine, na otvorenju 61. Splitskog ljeta. “Na novo splitsko uprizorenje ovoga veličanstvenog djela čekali smo više od pedeset godina, ali isplatilo se čekati.” – tim je riječima kritika popratila premijernu izvedbu. Solistima, zborom i orkestrom splitske Opere na predstojećoj će izvedbi ravnati maestro Hari Zlodre, a u naslovnim ulogama Samsona i Dalile nastupit će tenor Vladimir Garić i mezzosopranistica Ivana Srbljan. Ostale solističke uloge tumačit će Giorgio Surian, svjetski proslavljeni basbariton, te Božo Župić, Mate Akrap, Vinko Maroević, Saša Jakelić i Joško Tranfić, a značajnu ulogu u ovoj spektakularnoj inscenaciji velike francuske opere ima i Balet HNK Split.
Noć kazalištaRedatelj Krešimir Dolenčić starozavjetnu je priču iz Knjige o sucima o Samsonu, vođi Izraela u otporu protiv Filistejaca, čija nadljudska snaga počiva u njegovoj kosi, a pada kao žrtva svoje ljubavnice Dalile, ispunio suvremenim asocijacijama. Autorski tim, pored njega, čine još i scenografkinja Irena Kraljić, kostimografkinja Tea Bašić, koreografkinja Larisa Navojec, autor videa Willem Miličević, zborovođa Ana Šabašov, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, suradnica redatelja Jelena Bosančić, asistentica koreografkinje Manuela Svorcan. Libreto Ferdinanda Lemaire-a preveo je Gerard Denegri.
Cijene ulaznica za izvedbu koja je na programu splitskog Kazališta u subotu 21. studenog s početkom u 19,30 sati povodom Noći kazališta nude se po sniženoj cijeni koja se kreće u rasponu od 50 – 30 kuna.

Foto: Press