fbpx

U romanu Mani Gotovac ‘Snebivaš me’ i Angelina Jolie!

Zagreb…

Mani Gotovac– Ljubav smatram temeljnom energijom ljudskog života, ali za mene je taj fenomen, fenomen ljubavi, nešto posve različito od važećeg i općeg motiva koji danas zaokuplja sve, a zove se – seks. Voljela bih da čitatelji od prve do zadnje stranice osjete koliko mi je ta razlika važna – rekla je Mani Gotovac na predstavljanju romana ‘Snebivaš me’.
Mani Gotovac predstavila je čitateljima svoj prvi roman, ‘Snebivaš me’, strastvenu ljubavnu i obiteljsku priču u kojoj se isprepliću sudbine triju žena i pojavljuje niz stvarnih osoba iz javnog života: od Vanesse Redgrave, Vinka Brešana do Angeline Jolie i mnogih drugih.
Predstavljanje dugo iščekivane knjige popratio je performans glumca i redatelja Mirana Kurspahića. Utjelovio dva lika iz romana, Vala i Dobroslava, a u izvedbu uključio žene iz publike koje su se tako same našle u situaciji ženskih likova priče koju je Mani Gotovac napisala na svoj prepoznatljiv način: hrabro, izazivački, bez tabua i šokantno.
Prva dama hrvatskog kazališta i jedna od najuspješnijih hrvatskih autorica započinje komunikaciju sa svojim čitateljima već na naslovnici knjige. Čitatelji se, naime, zrcale u naslovnici. Inovativno rješenje omotnice potpisuje nagrađivana hrvatska dizajnerica i fotografkinja Ivana Vučić i Tom Jura Kaćunić.
O romanu:
Mani GotovacNakon prvih dviju autobiografsko-memoarskih uspješnica, Mani Gotovac prvi put objavljuje fikcijsku prozu – roman. Pri tome se služi narativnim tehnikama različitih žanrova: stvarnosnom prozom, dramskim dijalozima, lirskim pasažima, bajkom, elementima trilera… Sve se to umrežuje i spaja autoričinim prepoznatljivim rukopisom koji je emotivan, jezgrovit i strastven. Roman nosi naslov: ‘Snebivaš me’. Nije posrijedi samo nepravilan gramatički oblik povratnog glagola snebivati se nego i svojevrsni oksimoron. Snebivaš me znači istodobno: dovodiš me u nedoumicu, skandaliziraš me, užasavaš me, ali i – zadivljuješ me neobičnošću svoje pojave.
U romanu autorica slijedi sudbinu triju žena iz jedne obitelji, njihovih ljubavi i njihove rođene i nerođene djece tijekom šezdesetak godina; od pedesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana. Među brojnim izmišljenim likovima pojavljuju se i stvarne osobe poznate iz javnog života, poput Vanesse Redgrave, Vinka Brešana ili Angeline Jolie i mnogih drugih. Riječ je o obiteljskom, ali, prije svega, o ljubavnom romanu jer autorica u ljubavi prepoznaje temeljnu energiju koja daje smisao ljudskom životu. Riječ je o romanu hrabrom, bez tabua, izazivačkom, kao uvijek kad piše Mani Gotovac – piše u priopćenju.

Foto: Press