Maestro Fačini: Ne bih bio u koži orkestra
Piše: redakcija On 4 lis., 2015 At 10:31 AM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

HRT…

MaestroSedmero studenata druge sezone zabavno-glazbene emisije Maestro sinoć je prvi put, bez posebnih priprema i poduke, ravnalo Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Čuli su i prve komentare članova žirija: maestra Vladimira Kranjčevića, koncertne majstorice Mirjam Pustički Kunjko i maestra Tomislava Fačinija. Ocjenjivanja u prvoj emisiji nema, a komentari žirija bili su u rasponu od ‘gledajte se u špigl’ i ‘ne bih bio u koži orkestra’ do ‘izvanredno ste se snašli’ i ‘pred vama je velika budućnost.
Efektan uvodni broj, skladbu Musorksgkoga Noć na pustoj gori izveo je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim je ravnao maestro Tomislav Fačini uz duhovitu govorno glazbenu najavu voditelja emisije Duška Ćurlića, koji je posebno pozdravio natjecatelje i pobjednika prve sezone Ozrena Grabarića, koji su došli dati podršku natjecateljima.
Jelena MiholjevićIzvedbom Dvořákova Slavenskoga plesa br. 8 u prvoj emisiji druge sezone ravnali su glumica Jelena Miholjević i HRT-ov novinar Dražen Ilinčić. Jelena Miholjević otkrila je da se za ravnanje orkestrom pripremala glačajući i slušajući skladbu. Za svoje je ravnanje Simfonijskim orkestrom čula ohrabrujuće poruke žirija. Koncertna majstorica Mirjam Pustički Kunjko poručila je da će joj sigurno biti lakše kad dobije Dražen Ilinčićstručnu pomoć, dok je maestro Kranjčević uz nekoliko konkretnih savjeta upozorio da vitlanje rukama po zraku ne pomaže.
– Imali ste lažni kraj iz kojega ste se ipak uspješno izvukli – istaknuo je pak Tomislav Fačini te izrazio nadu u uspješnu budućnost Jelene Miholjević u emisiji. Bitno bržega Dvořáka orkestar je ponudio pod ravnanjem Dražena Ilinčića, a njegovo je ravnanje pratio smijeh i članova orkestra i žirija i publike.
– ‘Skup’ su počeli, skup’ su svršili, a ovo između, kak’ smo čuli, bila je jedna velika gužva – kazao je komentirajući Ilinčićevo dirigiranje maestro Kranjčević uz savjet da se ubuduće dok vježba ‘gleda u špigl’. Maestro Fačini Ilinčićeve ruke pri ravnanju usporedio je s malim hobotnicama koje treba smiriti i sjediniti, dok je Mirjam Pustički Kunjko zaključila da je Ilinčić dao jedan potpuno novi pogled na Slavenski ples. Za kraj je Dražen Ilinčić uz smijeh publike i orkestra zaključio da je očito pogrešno odabrao emisiju te da se trebao uključiti u neki pjevačku emisiju jer bi tamo možda bolje prošao.
Jelena RadanU petu brzinu simfoničare su ubacili glazbenici Jelena Radan i Mile Kekin koji su dirigirali Hačaturjanov Ples sablji. Jelena Radan svoj je nastup završila uz isprike orkestru jer je vidjela koliko je teško bilo slijediti tempo koji je nametnula od početka. Čestitke orkestru uputili su članovi žirija, koji su izrazili i suosjećanje s njim.
– Ne bih bio u koži gudača koji su svirali kontre – poručio je Fačini dok je Mirjam Pustički Kunjko uz iskrene čestitke orkestru zaključila da se teško vratiti u tempo kad se pogrešno krene.
– Držali ste ritam, ali naopačke i mora da imate neki svoj lobi u orkestru jer su odsvirali perfektno unatoč Vašem kontra dirigiranju – ocijenio je maestro Kranjčević.
Mile KekinDržeći ritam ispružena kažiprsta desne ruke i tek povremenim kretnjama lijeve salve smijeha u orkestru i publici izazvao je Mile Kekin. U jednome trenutku primio se za glavu u nevjerici prateći skladbu. Nakon dugoga pljeska Mirjam Pustički Kunjko zaključila je da je utemeljio novu tehniku dirigiranja – tehniku jednoga prsta.
– Svirate u ansamblu koji se zove Hladno pivo, a ovo je bilo kao da ste došli u birtiju i dobili hladne čevapčiće i toplo pivo – zaključio je maestro Kranjčević, dok je Fačini Kekina dožvio kao dječaka u trgovini koji se osvrće i govori:
“Pogle’ – trombon, gle’ trube, gle’…”.
Željka OgrestaIzvedbom Straussove Trič-trač polke ravnali su novinarka Željka Ogresta i poduzetnik Davor Štern. U uvodnoj lekciji Kranjčević studentima je ispričao da nije vidio maestra koji je pao u nesvijest za vrijeme izvedbe, ali da vidio kako su dva velika maestra umrla tijekom ravnanja orkestrom. Osvrćući se na tu priču Željka Ogresta je poručila da je sretna što je živa.
– To što dajete sve od sebe, kao što vidite, ne znači da će takav biti i rezultat – poručio joj je maestro Kranjčević te pohvalio što se ipak u nekim situacijama izvanredno snašla. Na tvrdoći i sporosti zamjerio joj je Fačini, koji je njezinu kretnju rukom u jednome dijelu usporedio sa ‘šarafljenjem kojim je prišarafila kompoziciju o dno’. Mirjam Pustički Kunjko poručila joj je pak da se opusti i da će samo tako dati mnogo više. Nakon što je doveo orkestar do kraja skladbe, Davor Davor ŠternŠtern je zaključio da je sve skupa bilo sporo, ali da je orkestar bio fantastičan. Šternovo dirigiranje maestro Fačini ocijenio je kao staloženo i suvereno, dok je Pustički-Kunjko poručila da je teško dati znak za početak Trič-trač polke, što ni Šternu nije pošlo za rukom pa i tempo nije bio kakav bi trebao biti.
– Bila je ovo prekomotna Trič-trač polka, ali to mi nije smetalo jer nije bilo raspada sistema – zaključio je pak Kranjčević.
Posljednji je u emisiji nastupio glumac Borko PerićBorko Perić, koji je ravnao izvedbom Šostakovičeva Valcera br. 2. Energično ravnanje orkestrom donijelo mu je prilično dobro ocjene žirija. Njegovu opuštenost posebno je pohvalila Mirjam Pustički Kunjko ističući da se trema kod njega uopće nije primjetila.
– Perfektno ste dali znak rukom puhačima i još ste bili sretni kako su krenuli, pa ste dignuli palac – pohvalio je Kranjčević poručujući da je pred Perićem velika budućnost. Za karakternu i sigurnu izvedbu pohvalio ga je i Fačini.
Za prvi susret s ravnanjem Simfonijskim orkestrom sedmero se studenata pripremalo samo. Za drugu emisiju pripremat će se uz mentore ravnatelje, koji će im odškrinuti vrata toga čudesnog zvanja i pokušati olakšati nove izazove, ali i pomoći da u emisiji ostanu što dulje. U sljedećoj emisiji, naime, žiri daje ocjene, a orkestar će glasovanjem odlučiti koga će od dvoje najslabije plasiranih spasiti te mu omogućiti daljnje natjecanje. Druga emisija na rasporedu je u subotu 10. listopada na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 20,00 sati.

Foto: Press

comment closed