fbpx

Laživac, hit-predstava šibenskog HNK na Splitskom ljetu

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

LaživacU dvorištu HNK Split u utorak 2. kolovoza 2016. godine s početkom u 21,00 sat publika 62. splitskoga ljeta će imati priliku pogledati predstavu Laživac, prošlosezonsku hit predstavu ‘susjednoga’ šibenskoga Hrvatskog narodnog kazališta. Riječ je o komadu nastalom po Goldonijevom predlošku koji je prilagodila i lokalizirala dramaturginja Marijana Nola, dok režiju potpisuje Zoran Mužić, čija je Buža bila prva dramska premijera ovogodišnjega Splitskog ljeta.
LaživacDvojac Nola/Mužić s Laživcem je stvorio nastavak ranijega Škrtičine (po Molièreu) , jedne od najpopularnijih predstava HNK Šibenik posljednjih godina. Šibenska verzija Goldonija, premijerno izvedena u prosincu 2015., stvarana je po istom principu osuvremenjivanja i adaptacije likova i fabule. Zaplet je dobio suvremeniju dinamiku – komedija zabune ovdje je oporija i intenzivnija, a spletke i intrige šarmantnog i prevrtljivog mladića Lovre Crnogaće dovode do brojnih obrata i iznenađenja.
LaživacLovre Crnogaća vraća se u rodni Šibenik nakon petnaest godina. Po naravi je sklon laganju, cijepljen od svakog osjećaja odgovornosti i spreman izokrenuti čitav svijet da bi postigao svoj cilj, a to su užitak i potpuna razonoda. Već prve večeri zaljubljuje se u lijepu Ružariju međutim nailazi na niz prepreka koje mora savladati upravo svojom sposobnošću spretnog laganja. Ono na što Lovre ne računa je da će mu se na putu naći njegovi sugrađani čije su naravi lukavije i hirovitije od njegove.
Na nedavnom Festivalu glumca, Joško Ševo je nagrađen za ulogu šjor Paška Balancane, a osim njega, uloge tumače Jakov Bilić, Mate Gulin, Anđelko Babačić, Franka Klarić, Danira Gović, Oriana Kunčić, Rade Periša, Ivo Perkušić, Jaminka Antić i Jere Svračak. Za scenografiju je zaslužan Branko Lovrić Caparin, kostime Sara Lovrić Caparin, koreografiju Zorana Mihelčić, dok glazbu potpisuje Sanja Vrančić.

Foto: Press