Zvizdan u programu filmskog festivala u Istočnoj Aziji!
Piše: redakcija On 25 kol., 2015 At 02:33 PM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Festival u Busanu…

ZvizdanDvadeseto izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Busanu, koji će se od 1. do 10. listopada 2015. godine održati u tom južnokorejskom gradu, u svom će programu World Cinema prikazati film Zvizdan Dalibora Matanića. Riječ je o programu koji prikazuje hitove s renomiranih filmskih festivala, a u sklopu kojeg su prošle godine prikazani Takva su pravila Ognjena Sviličića i manjinska koprodukcija Inferno Vinka Möderndorfera.
Goran MarkovićZvizdan će u Busanu predstaviti glumac Goran Marković, koji će sudjelovati u nizu promotivnih aktivnosti koje organizira mreža European Film Promotion (EFP), uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. Naime, od 1998. godine EFP svake godine predstavlja niz europskih filmova i filmaša na festivalu i pripadajućem sajmu Asian Film Market, a ove će godine 13 europskih redatelja i glumaca prezentirati svoje filmove publici i sudjelovati u sesijama pitanja i odgovora (Q&A) nakon projekcija.
Podsjetimo, Zvizdan prati tri priče o zabranjenoj ljubavi koje se događaju u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović. Produkciju potpisuje zagrebačka Kinorama, a koprodukciju slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.
Film je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija, a dosad je prikazan na festivalima u Karlovim Varima, Odessi, Melbourneu, Puli i Sarajevu.
Međunarodni filmski festival u Busanu (BIFF) najutjecajniji je filmski festival u Istočnoj Aziji. Ove će godine na festivalu biti prikazana 304 filma iz 75 zemalja, od čega će ih 121 imati svjetsku ili međunarodnu premijeru.

Foto: Press

comment closed